Op maandag 6 augustus wordt voor de 109e keer de Landbouwshow Opmeer gehouden. Het agrarische evenement waar jaarlijks vele duizenden bezoekers op afkomen in recreatiepark De Weijver in Opmeer. De eerste maandag van augustus is een begrip in West-Friesland.

De Landbouwshow in Opmeer is het grootste agrarische evenement van Noord-Holland. Een dag met voor ieder wat wils. Een vakbeurs voor agrarische bedrijven gecombineerd met vele andere activiteiten voor alle leeftijden. Vanzelfsprekend zijn er veel dieren, waarvan er veel benaderd en aangeraakt kunnen worden, met grote en kleine machines op de beurs, alles voor paarden en de paardensport, cultuur en nog heel veel meer.

IJsbrand Chardon, Britt Dekker en Erik Groot

De editie van 2018 telt 3 top-acts. IJsbrand Chardon, een fenomeen op het gebied van 4-span rijden komt een spectaculaire demonstratie verzorgen. Britt Dekker, bekend van tv en haar eigen kanaal Paardenpraattv, komt met een dressuur-clinic, gevolgd door een meet and greet en top handler Erik Groot gaat een demonstratie schapendrijven verzorgen. Tevens is de jaarlijkse machine noviteitenparade te bewonderen, en er zijn zo als elk jaar de wedstrijden met springende en aangespannen paarden in verschillende rubrieken met Hackney’s, tuigpaarden en Friezen, met als hoogtepunten het NK voor Friezen damesklasse en het NK Tuigpaarden tandem.

Overal op het terrein is iets te beleven

De Landbouwshow Opmeer is echt een dagje uit voor het hele gezin. Op ons 10 hectare grote terrein is van alles te beleven. Behalve de demonstraties en keuringen van allerlei koeien-, schapen- en geitenrassen, zijn er tal van activiteiten. Zo kunnen kinderen kennismaken met kleindieren als konijntjes, cavia’s en kippen in de knuffelhoek, of een (bijna) echte dinosaurus ontmoeten. Misschien is een rondje lopen langs de veekeuring wel net zo mooi, leerzaam en spannend. Verder mogen de kinderen springen op de springkussens of klimmen op de klimwand, een rondje ponyrijden, knutselen, spelen met enorme bergen lego en nog veel meer. Die dag mag de jeugd ook nog gratis zwemmen in het zwembad naast het evenemententerrein.

Nationale sierduivendag

De sierduivenfokkers die bij de NBS aangesloten zijn maakte dit jaar de keus om hun dieren te tonen op de Landbouwshow in Opmeer. Ze hebben hun bijdrage aan deze dag dan ook “KIJK EEN DUIF” genoemd. De organisatie is aanwezig met levende dieren zodat de bezoeker zich een beeld kan vormen van de verschillende rassen. Deze dieren zijn rassen die van oorsprong uit Nederland afkomstig zijn. Naast de levende dieren wordt ook informatie verstrekt over het houden van duiven en wat er allemaal bij komt kijken.

Provincie Noord-Holland presenteert ook dit jaar weer het Proefplein waar GreenPort NHN samen met Noord-Hollandse ondernemers streekproducten gaan promoten. Op het proefplein kunt u ook de enorme Westfriese tafel bewonderen.

Verder kunt u cultuur snuiven en laat de kynologenclub zien hoeveel plezier eigenaar en hond aan elkaar beleven. In de hal staat de vogelkooi van VOVOS en stelt museumboerderij de Anloup weer een prachtige expositie samen; thema “Doopkleding, doopjurken en doopmutsjes”. Ook het Stedelijk Museum uit Alkmaar staat met de ‘Koe-Kast’ om hun tentoonstelling ‘De koe, het grazen voorbij’ te promoten. De uitgebreide beurs toont ook dit jaar weer veel diversiteit van bedrijven die gelieerd zijn aan landbouw, platteland en paardensport.

Kortom: Er is teveel om op te noemen. Wij nodigen u allen uit om dit feest in OPMEER met ons te vieren: proef, bekijk en beleef het platteland van dichtbij!

Wilt u meer weten over het evenement? Kijk dan op www.landbouwshow-opmeer.nl
Hier kunt u ook vooraf uw toegangskaarten kopen.

Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door onze hoofsponsors Greenport Noord-Holland, Rabobank en Provincie Noord-Holland.

BEKIJK HET PROGRAMMA HIER!

Foto: Herman Siepe