We zijn op bezoek op de boerderij aan de Koningspade 31a. Daar woont Aldert met zijn vader en moeder, broers en zussen. Wat is er mooier dan geboren worden op een boerderij. Zoveel ruimte om te spelen. Aldert is 10 jaar en loopt voor het 7e jaar met een kalfje op de Landbouwtentoonstelling van Opmeer. En niet alleen Aldert. Nee, het hele gezin is nu al druk met alle voorbereidingen.

Hoe laat ga je uit bed met de Landbouwtentoonstelling en wat doe je dan allemaal?
Ik ga dan 6.00 uur uit bed. Dan gaan we onze 3 koeien en ca. 8 kalfjes laden in de vrachtwagen van de veerijder naar de Landbouwtentoonstelling gebracht. Wij gaan daar ook heen. Er staat een grote tankwagen met warm water waar we de dieren mee wassen. Dat moet heeeel zorgvuldig. Er mag geen vuil tussen de haren zitten. Ze krijgen een dekje om en een halster en we lopen naar het hok. Dan gaan we borstelen en zorgen dat de vachten mooi glimmen. De dieren krijgen een nummer om hun nek. Om half 10 gaan we de Koeienring 4 in langs de jury. Ik draag een witte broek en blouse met een geel sjaaltje en gele riem. Het sjaaltje zit vast met een boeren klompje. Het geheel is dan een mooi plaatje.

Waar wordt opgelet bij de keuring?
Een jury kijkt goed naar de bouw van de koe, met name naar de benen. De beenstand wordt gewaardeerd op het zijaanzicht; de hoek van de hak mag niet te klein zijn, maar ook zeker niet te groot. Van achter kijkt men of de benen parallel onder het lichaam staan. Slanke benen winnen het van de stevigere benen. En natuurlijk of hij netjes geschoren en schoon is.

Welke koeien en kalfjes mogen mee naar show?
Mijn vader kent alle dieren heel goed. Hij kiest ieder jaar zeer nauwkeurig de koeien en kalveren uit welke mee mogen naar de show. Mijn moeder zorgt dat de kalveren twee weken ervoor geschoren worden. Dat mag overal kort, behalve de staart, de onderkant is altijd een mooie pluim.

Aldert van Dolder met zijn kalf in 2016

Wie is je favoriete koe?
Mijn favoriete koe was de 63, die is overleden. Nu is het Lieke 13, maar die is bijna helemaal zwart, dus ik noem haar Zwartje. Vorig jaar won ik met Zwartje de prijs Reserve kampioen jongere kalveren.
Zie de foto van vorig jaar. Zwartje train ik al vanaf dat hij 1 week oud was. Natuurlijk hoop ik dit jaar weer te winnen met Zwartje. Ze is nu bijna 2 jaar.

Hoeveel dieren hebben jullie totaal?
100 koeien, 30 kalfjes en 30 pinken, 2 konijnen, een pony, 27 schapen, 1 hond en 3 poezen.

Wat is er leuk aan koeien?
Koeien zijn lief en aardig, maar ze kunnen ook vechten. Ik kan ze aaien en vind het leuk om ze op te halen uit het land. Dat doe ik meestal op mijn mountainbike. Maar op dit moment wil ik graag tuinder worden. Het mooiste vind ik tractor rijden en dat kan je dan veel doen.

Wat vind je nog meer leuk aan de Landbouwshow?
Als er een show is op het grote veld ga ik kijken. Maar ik ben al zo vroeg uit bed, ik ben ‘s middags dan moe. Ik wil ook bij de konijnen kijken in de grote hal en een duik in het zwembad is ook fijn. Onze koeien worden ook weer opgehaald door veerijder Schuit en dan rij ik met de vrachtwagen mee. Dan ga ik trots naar huis met onze koeien en kalfjes.

Heb je nog andere hobby’s?
Ik zit op voetbal bij Grashoppers. En ik zorg voor mijn twee konijnen.

Maak je ook grappige dingen mee op de boerderij?
We zagen dat een koe een kalfje had gekregen in het land. Maar vlakbij de sloot. We zagen het kalfje niet, dus dachten, het zal toch niet verdronken zijn? Aan de overkant van de sloot stond een land vol mais. Net toen we wilden gaan zoeken in de sloot, kwam er tussen de hoge maïsstengels een klein kalfje te voorschijn. Daar waren we heel blij mee.

Deze maand is het heel druk op de boerderij van Van Dolder. Ze doen nl ook nog mee met de Open Boerderijdagen op 15 juli van 10.00 – 16.00 uur en zondag 16 juli van 10.00 – 15.00 uur. Als jullie komen, laten Aldert en zijn familie het mooie bedrijf aan jullie zien. Koningspade 31a, Hoogwoud.
De Landbouwshow Opmeer is op 7 augustus. Als u niet op vakantie bent, is dat zeker ook een aanrader om heen te gaan.

Door Jac Ruiter, Giel Boon en Mels Ruiter