Het bestuur van Landbouwshow Opmeer volgt al maanden nauwgezet al het nieuws dat gerelateerd is aan alles wat met de Lock down omtrent de Covid-19 situatie te maken heeft. Dat allemaal om een besluit te kunnen nemen of dit jaar op 2 augustus dan wel de 111e Landbouwshow gehouden kan worden. Het uiteindelijke besluit van het bestuur is dat de risico’s om het evenement te organiseren eenvoudigweg te groot zijn.
De onzekerheden rondom de organisatie zijn op dit moment nog veel te groot. Het is onder andere de vraag of in augustus 2021 de anderhalve meter maatregel nog van kracht is, of er getest moet worden bij de entree en waar liggen deze kosten dan, verschuift de genoemde 1 juli, als startdatum van het organiseren van evenementen nog? En zo zijn er nog talloze vragen die de komende maanden niet beantwoord kunnen worden.
Het bestuur denkt op dit moment geen Landbouwshow te kunnen organiseren zoals de bezoekers dat gewend zijn. Een grote kracht van het evenement is dat het een ontmoetingsplek is voor mensen uit de verschillende sectoren, bezoekers, sponsoren en deelnemers. Een dag die met de huidige maatregelen niet de sfeer kan krijgen waar de Landbouwshow om bekend staat. Het bestuur wil hier dan ook geen concessies aan doen. Voorzitter Wim Staal: “Een Landbouwshow in een kleinere uitgeklede vorm kan ik me heel moeilijk voorstellen en dat willen we ook echt niet. En dan heb ik het nog niet eens over de financiële risico’s.”
Het bestuur hoopt wel het evenement ‘Proef Opmeer’ dat normaalgesproken op de zaterdag voor de Landbouwshow georganiseerd wordt wel doorgang kan vinden. Dit evenement rondom foodtrucks kan op veel kortere termijn in de steigers gezet worden. Dit besluit kan nu nog een paar maanden wachten, maar het is natuurlijk volstrekt onduidelijk hoe de situatie dan is. Een besluit omtrent ‘Proef Opmeer’ zal dus afhangen van de situatie over enkele maanden vanaf nu.