Greenport slateelt op water

Agrariërs krijgen met steeds meer uitdagingen te maken. Klimaatverandering en extremer weer, maar ook de noodzaak tot de ontwikkeling van duurzamere teeltmethoden. De innovatieve ondernemers in Noord- Holland zijn op zoek gegaan naar een nieuwe oplossing die wordt gepresenteerd: teelt op water.

Stel je voor: drijvende slakroppen met hun wortels in het water, niet in de grond. De groei van onkruid en de ontwikkeling van bodemziektes en schimmels zijn uitgesloten. Bovendien is de sla ook meteen zandvrij, kan het teeltseizoen verlengd worden en neemt het risico op het mislukken van de oogst af. Door de opstelling in het water is er bovendien minder ruimte nodig en dankzij het gebruik van speciale led- verlichting kan de sla sneller en efficiënter groeien met een lager grondstofverbruik. Voor de supermarkt en consument is dit belangrijk: schone producten en geen lege schappen in de supermarkt. Doordat producten langer in de regio geteeld kunnen worden, hoeven ze minder uit het buitenland gehaald worden.

Meer voedselzekerheid met hulp van minder grondstoffen en ruimte: dat zijn teelmethodes die deel uit kunnen maken van oplossingen voor de wereldvoedselproblematiek. In het project EVERGREEN van GreenPort Noord-Holland Noord werken ondernemers samen aan verdere innovaties voor ons voedselsysteem.

Op de landbouwshow in Opmeer is een demo opstelling geplaatst voor bezoekers. Hier is goed te zien hoe de sla groeit alleen op water. Op de foto is te zien hoe sla op water in de praktijk er uitziet bij teler Pater Broersen in Waarland. Op zaterdag 14 oktober is er een open dag (tijdens de Dutch Agri Food Week) bij Pater Broersen. Meer informatie vindt u op www.teeltopwater.nl

Greenport slateelt op water