Dit jaar, op de eerste maandag van augustus, kunnen bezoekers van Landbouwshow Opmeer getuige zijn van een keuring van alpaca’s. Dit is voor het evenement een primeur en zo biedt de organisatie het publiek een show van een bijzondere diergroep.

De alpaca is een wolproducerend dier binnen de groep kameelachtigen. Ze komen van oorsprong uit Zuid-Amerika, het Andes gebergte. De ideale alpaca is een groot, elegant dier met een trotse houding. De keuring van de alpaca is geënt op een omschreven ideaal type. Geen alpaca is perfect. Hoe kleiner de afwijking van “ideaal” des te hoger de waardering.

Er zullen in totaal ongeveer 80 dieren gekeurd worden. De dieren die het dichtste bij het ideaal komen worden die dag de kampioen. Een belangrijk onderdeel van de keuring is doorgaans de kwaliteit van de wol, maar omdat de dieren recent al geschoren zijn vervalt dit onderdeel en wordt er alleen gekeurd op het type dier. De keuring wordt gejureerd door Robin Näsemann uit Duitsland. Hij is de enige gecertificeerde alpacajury op het Europese vaste land.

Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar dutchalpacafiesta@outlook.com, dan wordt het inschrijfformulier u toegestuurd. Alpacahouders kunnen nog steeds meedoen aan de keuring in Opmeer. Als een alpacahouder niet eerder heeft deelgenomen aan een keuring, is er ook een voorbrengcursus ter voorbereiding.