Jaarlijks vinden er tijdens Landbouwshow Opmeer verscheidende kampioenschappen plaats van de tuigpaardensport. Dit jaar herbergt het evenement maar liefst vijf kampioenschappen, met als neusje van de zalm het Nationaal Kampioenschap Randem.

Randem staat voor 3 paarden voor elkaar en het komt er in deze discipline op de stuurmanskunsten van de koetsier aan en het vergt gehoorzame paarden. Voorzitter Wim Staal is in zijn nopjes dat zijn evenement dit kampioenschap toegewezen kreeg. „Voor de liefhebber is dit echt een hele mooie rubriek waar ik persoonlijk zeer naar uitkijk.”

Los van de wagen
Koetsier Leendert Veerman uit Wittelte (DR) komt met drie paarden naar Opmeer om samen met zijn schoonzoon mee te doen aan de rubriek. Hij legt uit dat het de kunst is dat de paarden goed in een lijn blijven lopen. „Dat is best lastig, want er lopen er twee los van de wagen. En dat niet alleen. Ook de houding van de dieren moet uiteraard goed zijn.”

5 augustus
Het Nationaal Kampioenschap Randem is te zien in de hoofdring van Landbouwshow Opmeer op maandag 5 augustus 2024 om 15.30 uur. Komt dat zien!

Foto: Geert Bouius