Onverwacht hebben wij afscheid moeten nemen van ons Erelid en onze oud voorzitter Aris Appel. Met veel passie en plezier was hij altijd betrokken bij de Landbouwshow.

Wij wensen Ali en haar gezin veel sterkte toe.

Namens het Bestuur Landbouwshow Opmeer

In Memoriam Aris Appel (1939 – 2015)

Goedlachse rasbestuurder, acteur en paardenman

Met het overlijden van Aris Appel uit De Weere heeft West-Friesland niet alleen een opmerkelijk man verloren, het was vooral een paardenliefhebber pur sang. De volbloed liefhebber bleek ook een goedlachse maar doortastende bestuurder.

De fokkerij, de politiek, het veehoudersvak: Aris zat altijd wel ergens in een bestuur. Tien jaar geleden zwaaide Appel af als voorzitter van de Landbouwtentoonstelling in Opmeer, het jaarlijkse ’gala’ van de veehouderij en paardensport. Jarenlang was hij al bij de club en de glimmende pretogen bleken het perfecte uithangbord voor de organisatie. Naar buiten en naar binnen: elke vrijwilliger kon op een persoonlijke begroeting rekenen.

Achter de joviale vriendelijkheid werkte een nuchtere boerenzoon die eerst de dingen ’op regel’ wilde hebben, daarna was het tijd voor ontspanning. Want hoe lang is Aris Appel al niet betrokken geweest bij de toneelclub LOL in de Langereis? Waar hij op de planken schitterde als toneelspeler die altijd weer worstelde met de eigen streektaal die door het keurige Nederlands schemerde. De teller stond bij zijn huldiging in 2006 al op 26 rollen in 72 toneelstukken.

In De Weere was hij de man die enthousiast betrokken was bij de ringstekerij. Mooi detail: bij een wedstrijd bleef Appel steevast klappen totdat de laatste deelnemer de baan had verlaten. Als 14-jarige jongen moest hij al aan de slag op de boerderij toen zijn vader overleed. Vandaar dat niemand Aris hoefde te vertellen wat hard werken precies betekent. Hij maakte dat waar. Hij wordt zaterdag begraven.

Met dank aan het Noordhollands Dagblad voor het in Memoriam.

foto van Landbouwshow Opmeer.